Ce să-i spui celui mic în loc de ,,Nu mai plânge!”

În calitate de părinte, în fiecare zi ai de-a face cu o mulțime de emoții, iar câteodată poate deveni copleșitor. Când ai parte de ceea ce se simte ca mai mulți omuleți ce plâng în tandem în urechile tale, tentația de a spune ,,STOP!” este mare. Cu toții am spus-o, am gândit-o sau am auzit-o de la altcineva, poate chiar când eram noi în locul picilor de acum: ,,Doar oprește-te! Oprește-te din plâns!”

De fiecare dată când punem limite copiilor atunci când ei încearcă să își exprime sentimentele, situația va deveni și mai grea! În momentul în care nu reușim să facem contact cu mesajul pe care cel mic încearcă să ni-l transmită, el va găsi metode din ce în ce mai gălăgioase pentru a ne anunța că ceva nu este în regulă. Copiii caută empatie și înțelegere din partea adulților din jurul lor. Totodată, ceea ce pentru tine poate fi nesemnificativ, pentru cel mic este o problemă reală, iar prin comportamentul său îți transmite faptul că are nevoie de ajutorul tău pentru a o gestiona.

Plânsul este ok. Este un mod sănătos și necesar pentru copii de a-și exprima sentimentele. Prin a-i spune ,,oprește-te din plâns”, transmitem mesajul că emoțiile sale sunt  prostești, enervante, nu sunt importante sau valide.

Pentru cel mic ești un pilon de bază care îl învață să își gestioneze emoțiile, căruia să îi împărtășească problemele și sentimentele, iar dacă acest tip de comportament este inhibat, cel mic va continua să încerce să obțină validarea ta prin metode din ce în ce mai ,,zgomotoase”.

Poate fi benefic și vindecător chiar și pentru tine să îl ajuți atunci când trece prin momente dificile. Totuși, ce putem spune, dacă nu ,,Oprește-te din plâns!”?

  1. Este ok să fii trist.

Uneori poți avea tentația de a-i spune ,,Nu plânge, ești bine”, doar că cel mic, aici și acum, nu este bine. Cu siguranță că se simte trist. Chiar dacă încerci să fii liniștitor prin ceea ce îi spui, poate părea că încerci să minimizezi ceea ce el simte cu putere în acel moment. Un simplu ,,Este ok să fii trist” funcționează mult mai bine.

  1. Știu că este dificil pentru tine.

Uneori se întâmplă ca pur și simplu să aibă o zi dificilă. O serie de evenimente în lanț poate activa supărarea și plânsul, iar ție îți va fi greu să clarifici motivul. În acest caz cea mai bună soluție este să adopți o atitudine pozitivă și să fii alături de el. Stai aproape, îmbrățișează-l, pune-i mâna pe umăr pentru a-l liniști. Așteaptă până când trece ,,furtuna”, însă fii alături de el.

  1. Te înțeleg.

Poate că își dorește ceva dulce din magazin, însă tu îi spui ,,nu”, iar el începe să plângă. Nu este nevoie să îl ignori sau să cedezi și să îi cumperi desertul.

Totuși, îi poți spune ,,Înțeleg că ești supărat că nu îți cumpăr batonul de ciocolată. Știu că ți-l dorești, însă nu este o alegere sănătoasă, iar eu îmi doresc cel mai mult ca tu sa fii sănătos.” Arată-i că îi înțelegi punctul de vedere și validează ceea ce simte, fără însă a ceda.

  1. Cred că te-ai simțit foarte trist/speriat/dezamăgit/furios.

Cei mici nu plâng numai atunci când se simt obosiți sau copleșiți. Ei pot plânge ca reacție la evenimente care îi sperie. Din nou, vei vrea să validezi sentimentele sale și să îl asiguri că ești acolo pentru a-i oferi suport să treacă peste temerile sale într-un mod sănătos.

  1. Te voi ajuta să rezolvi această problemă.

Lucrurile nu merg întotdeauna așa cum le plănuim, fapt ce poate duce la frustrare și, mai apoi, la plâns. Dacă îl vezi pe cel mic că ,,se luptă” cu sarcinile pe care le are de îndeplinit, îi poți oferi ajutor. Odată cu atingerea obiectivului, lacrimile se vor opri.

  1. Povestește-mi despre ce se întâmplă.

Cu toții vrem să ne simțim auziți. În aceeași situație se află și copiii. Dacă plânge despre o situație care i s-a întâmplat, invită-l să îți povestească despre aceasta. Povestind, va trece prin toată paleta de emoții pe care le-a simțit și le simte. Va ști în același timp că tu ești acolo pentru a-i oferi suport în această situație.

  1. Înțeleg că îți dorești puțin spațiu. Voi fi aproape, iar atunci când ești pregătit, mă voi alătura ție. Îmi doresc să fiu lângă tine.

Atunci când suntem supărați, chiar și noi ne dorim uneori să fim singuri, să ne punem ordine în gânduri. Ei bine, cel mic probabil că își dorește același lucru pentru moment, însă asigură-l că îi ești aproape și oricând pregătit să îl asculți și să îl ajuți.

  1. Știu că este nedrept.

Copiii rareori au privilegiul de a face regulile și au, în același timp, puțin control asupra a ceea ce se întâmplă pe parcursul zilei lor. Acest fapt se poate resimți ca frustrant și nedrept. În astfel de cazuri cea mai bună soluție este să empatizezi cu el.

  1. Sunt aici și te ascult.

Asigură-l că ești prezent și în contact cu ceea ce i se întâmplă în acel moment. Dă-i ocazia să vorbească, pune-i întrebări clarificatoare, prezintă-i partea pozitivă din ceea ce îți spune și nu uita, atunci când te afli în interiorul problemei, aceasta poate părea de 10 ori mai mare decât este, de fapt. Astfel că fii acolo să îl liniștești și dă-i oportunitatea să se exprime.

  1. Ai nevoie de o îmbrățisare?

Contactul fizic îl va face să se simtă în siguranță, protejat, relația dintre voi construindu-se pe baza încrederii reciproce. În plus, contactul fizic poate duce la scăderea nivelului de cortizol (denumit și ,,hormonul stresului”) pentru ambele părți, îmbunătățind starea de bine.

Sursă: https://beenke.com/parenting/positive-phrases-to-say-instead-of-stop-crying/

Articol tradus și adaptat de: Psih. Diana Marinescu

Ilustrații de Octav Codrea

Vrei să porți ceva diferit?