Nouă metode prin care îi putem proteja pe cei mici în mediul online

Internetul ne îmbunătățește viața în multe cazuri, însă, în același timp, poate fi un loc periculos pentru copii.

Un studiu arată că 84% dintre părinţii din întreaga lume sunt îngrijoraţi în legătură cu siguranţa în online a copiilor lor și au preocupări constante cu privire la pericolul la care sunt expuși.

Odată cu conștientizarea pericolelor pe care copilul le poate întâmpina în mediul online,  sunt multe metode pe care le puteți încerca pentru a-l proteja pe cel mic de experiențele negative.

Pe lângă accesul mare la informație pe care îl au copiii, izolarea la domiciliu în contextul actual îi forțează pe părinți să găsească modalități de a umple timpul. Pentru majoritatea părinților poate fi tentant să le nu permită copiilor să petreacă o parte din orele libere folosind dispozitive digitale. Cu toate acestea, cercetările arată că gestionarea timpului în fața dispozitivelor este vitală pentru dezvoltarea minții.

Atunci când sunt utilizate cu moderație și sub supravegherea părinților, dispozitivele pot fi instrumente de învățare și comunicare incredibil de puternice, iar în multe cazuri, acestea vor fi vitale pentru progresul academic continuu al copiilor în timp ce școlile sunt închise.

În felul acesta poți selecta împreună cu cel mic cel mai sigur mediu în care el să poată naviga. În plus, îi arăți copilul că ești interesat de activitățile lui și că siguranța acestuia în mediul online e un lucru extrem de important.

Câteva variante:

ThinkuKnow

NSPCC

BBC iWonder Guide

Parent Info

Digital Parenting

Google safety tools for families

Switched on Families

Internet Matters Wellbeing Apps guide

Parenting in the Digital Age 

Supporting Young People Online

Este important să nu încurajăm copiii să se gândească la folosirea tehnologiei sau Internetului în termeni de gratificare. Astfel, rolul tehnologiei va fi confundat cu a avea un comportament “bun” sau “rău” și își va pierde importanța în a fi un ajutor pentru învățat sau pentru sporirea creativității și facilitarea relațiilor pozitive.

Potrivit Cyberbullying.org , majoritatea copiilor care experimentează hărțuirea online nu spun nimănui ce se întâmplă. Acesta este motivul pentru care este atât de important să cunoști semnele de avertizare. Acestea pot include:

  •       Copilul tău își pierde brusc interesul de a folosi dispozitivele;
  •       Devine nervos atunci când își folosește dispozitivele;
  •       Pierde interesul pentru școală sau devine nervos sau neliniștit atunci când trebuie să meargă la școală;
  •       Devine retras;
  •       Devine furios sau supărat după ce petrece timp online;
  •       Vrea să petreacă mai mult timp cu familia în loc de prieteni.

Începe să vorbești cu copilul tău din timp despre siguranța pe Internet. Cu cât veți discuta mai mult despre riscuri și pericolele care sunt prezente online, cu atât acesta va fi mai atent pentru a le identifica și pentru a lua măsuri adecvate atunci când apar.

Spune-i copilului tău să vină la tine ori de câte ori vede ceva care îl supără sau nu înțelege ceva. Anunță-l că nu vei emite judecăți cu privire la ceea ce întreabă și că nu îi vei lua privilegiile acordate dacă s-ar afla pe un site nepotrivit.

Copiilor mai mici le este greu să înțeleagă că Internetul poate reprezenta un pericol la fel ca lumea reală. Pentru ei, Internetul este ca televizorul – un dispozitiv de divertisment. Poate fi greu de înțeles că la celălalt capăt există oameni care ar putea dori să le facă rău. Așadar, continuă să repeți informația sau să transmiți același mesaj în moduri diferite, de fiecare dată când utilizați Internetul împreună.

Pe lângă discuțiile pe care le puteți avea, Google a creat Be Internet Awesome, un joc interactiv care îi învață pe copii cum să ia decizii inteligente online. Jocul îi învață pe copii cum să fie amabili, cum să identifice persoanele false, site-urile false și informațiile false, cum să împărtășească informațiile cu grijă și multe altele.

Copilul tău trebuie să înțeleagă ce este potrivit să împărtășească online și ce nu. De exemplu, mulți adolescenți sunt mândri de primul lor permis de conducere și vor posta imagini pe social media. Cu toate acestea, acesta este un document care nu ar trebui să fie niciodată împărtășit cu alții, în special online.

La fel se poate spune și pentru primul cont bancar sau cardul de credit . Adulților li se poate părea evident că aceste informații nu trebuie publicate niciodată, însă copiii și adolescenții nu se gândesc adesea la consecințele împărtășirii unor etape ale vieții de care sunt mândri.

Alte informații, cum ar fi adresa de domiciliu, data completă a nașterii, locația curentă, numărul de telefon, istoricul medical, itinerarii de vacanță sau orice informații legate de locul de muncă, nu ar trebui să fie postate niciodată online.

Da, copiii au nevoie de consecințe pentru încălcarea regulilor, dar și mai important, de limite pentru folosirea Internetului și a tehnologiei. În calitate de părinte, a-i face morală celui mic despre orice subiect îl va face să nu te asculte. Vorbește-i calm și arată-i că ești preocupat de siguranța lui.

Internet Explorer, Chrome și Safari au controale parentale care, odată activate, îți vor permite să creezi linii directoare specifice care să detalieze ce poate privi și descărca copilul tău și ce nu.

De exemplu, Google Chrome permite configurarea unui profil de utilizator pentru fiecare copil. După crearea acestuia, poți bloca anumite site-uri, precum și filtra conținutul jignitor, cum ar fi nuditatea sau violența, printre altele. De asemenea, ai opțiunea de a bloca întregul web și de a adăuga  doar site-urile web la care dorești ca cel mic să aibă acces. Controalele parentale Microsoft îți permit să controlezi cât timp petrece copilul tău navigând în fiecare zi.

Dacă tu și copilul tău utilizați dispozitive Android, poți descărca aplicația Family Link. Aplicația a fost dezvoltată de Google și permite utilizarea tuturor controalelor parentale întâlnite frecvent în browsere. Cu toate acestea, Family Link face un pas mai departe, permițând părinților să blocheze și să deblocheze de la distanță dispozitivul copilului la anumite ore (de exemplu, dacă nu doriți ca aceștia să folosească dispozitivul după ora 20:00, îl puteți seta să se oprească automat). De asemenea, primiți rapoarte săptămânale sau lunare de activitate care detaliază site-urile pe care le vizitează cel mic și cât timp petrece pe fiecare site.

Deși utilizarea controlului parental este un pas important, este unul care trebuie să vină și cu transparență. Fii deschis cu copilul tău despre aceste controale și explică de ce le implementezi. Întreabă-l cum se simte în legătură cu alegerile pe care le-ai făcut și invită-l să își exprime părerea, precum și preocupările. Fii deschis cu privire la control și  oferă-i copilului tău posibilitatea de a vorbi despre ele cu tine, iar asta va ajuta la construirea încrederii dintre voi.

Un raport intitulat „Întotdeauna conectat ”, întocmit de Centrul Joan Ganz Cooney, a constatat că cei cu vârste între 8-10 ani petrec în medie 5,5 ore pe zi pe dispozitive. În timp ce o mare parte din acest timp este petrecut la TV, utilizarea Internetului se află imediat după. De asemenea, vârsta la care copiii încep să utilizeze Internetul continuă să scadă.

Asta înseamnă că părinții nu au doar responsabilitatea de a-și păstra copiii în siguranță online, dar și de a-i învăța abilități de luare a deciziilor pentru a folosi Internetul.

Tu cum îl ajuți pe cel mic să navigheze în lumea digitală?

Sursa: https://www.moneycrashers.com/internet-safety-tips-kids-online/?fbclid=IwAR3frvq-FaRihMhoBUCmxNxg22GYirK8c_vInopDC_Zn30aRyGfhoPQIrUg

Articol tradus si adaptat de: Psih. Diana Marinescu și Psih. Mirona Păun

Ilustrații de Octav Codrea

Vrei un tricou pentru eroul din tine?