- Confruntarea cu închiderea școlilor, a birourilor și a facilităților de îngrijire pentru copii poate fi foarte solicitantă pentru părinții care lucrează.
- Flexibilitatea este soluția în această perioadă care ne încearcă pe toți; perfecționismul reprezintă un inamic.
- Autoizolarea nu trebuie să ducă la o deconectare din punct de vedere emoțional.
Peste tot școlile, grădinițele și creșele își închid ușile într-un efort de a încetini răspândirea coronavirusului. În timp ce acest lucru este foarte important pentru sănătatea din comunitățile noastre, părinții înfruntă decizii complexe despre cum să-și împartă timpul între job și nevoile familiei.
Găsiți mai jos câteva sfaturi utile despre cum să descoperiți o nouă perspectivă și un simț al echilibrului în timp ce vă pregătiți să fiți angajat, dar și părinte, în această perioadă dificilă.
- Discutați despre valori
Aceste vremuri fără precedent ne oferă oportunitatea de a ne întări și de a ne exprima valorile, atât ca indivizi, cât și ca parte dintr-o familie. La job, dar și acasă, ne putem angaja în conversații profunde despre ce contează cel mai mult pentru noi. Puteți folosi această ocazie pentru a fi mai sincer în ceea ce privește felul în care vă simțiți în această perioadă – să vorbiți despre un membru al familiei care suferă de un sistem imunitar scăzut sau despre dificultățile de îngrijire a copiilor în aceste circumstanțe.
Cugetând și discutând despre lucrurile acestea ca despre niște valori, în colaborare cu organizația din care faceți parte, veți crește ca un lider. De asemenea, vă puteți atrage familia în astfel de conversații. Vă puteți invita copiii să vă ajute în identificarea și exprimarea acestor valori care sunt importante pentru familia dumneavoastră.
De asemenea, aceasta este o oportunitate de a le arăta copiilor cum valorile se pot transpune în fapte. Aceștia pot avea, și ei, niște idei foarte bune.
- Ajungeți să fiți pe aceeași lungime de undă
Cu toții luăm decizii foarte rapid în contextul acestei noi realități. Și pentru a face asta, ne bazăm pe presupunerile legate de ce vor și de ce au nevoie de la noi ceilalți. Și probabil că nu am comunicat pe îndelete ce dorim și de ce avem nevoie noi de la ei. Având în vedere că nu am mai trecut prin această situație până acum, este foarte posibil ca aceste presupuneri să nu fie pe deplin corecte. Chiar și în cele mai bune timpuri, părinții cu care lucrăm ajung deseori să realizeze că șefii, prietenii și familia vor, adesea, lucruri diferite față de ce credeau aceștia.
Așadar acum este timpul pentru clarificări. De exemplu, i-ați putea spune managerului: „Asta cred eu că așteptați de la mine în următoarele două săptămâni. Am dreptate? Îmi scapă ceva?”. Și după, puteți întoarce foaia. Explicați-i lucrurile de care aveți nevoie de la ei și răspundeți-le la întrebări. Același lucru este valabil și pentru părintele partener – nu operați doar pe baza obiceiurilor vechi pentru cine, ce, când și unde face. Puneți întrebări despre presupunerile dumneavoastră ca să ajungeți să fiți pe aceeași lungime de undă.
- Lăsați perfecționismul la o parte
Dacă sunteți ca și mulți părinți cu care lucrăm, probabil că aveți un standard foarte ridicat din punct de vedere al performanței dumneavoastră atât la birou, cât și acasă. Considerați asta ca pe o oportunitate de a vă exersa slăbirea strânsorii acestor așteptări. Poate copiii dumneavoastră vor avea parte de puțin mai mult timp petrecut în fața ecranelor. Poate casa este mai dezordonată în spatele dumneavoastră în timpul unui video call. Poate vă veți reconsidera așteptările de la oamenii care vă raportează. Și poate această prioritizare va deveni un atuu care va rămâne cu voi chiar și când lucrurile vor reveni la normal.
- Rămâneți conectați
Distanțarea socială nu necesită să ne abandonăm complet simțul comunității și al suportului. Părinții care sunt suficient de norocoși încât să lucreze de acasă sau să-și permită niște zile libere, pot vedea lucrul acesta ca pe o oportunitate de a-i ajuta pe cei care nu au aceste posibilități (de exemplu, ajutorul unui vecin vârstnic cu cumpărăturile).
Mai mult, găsirea metodelor de a menține și de a întări aceste legături cu comunitatea, reprezintă o unealtă pentru a ne simți mai puțin izolați. Așadar, gândiți-vă la moduri prin care este posibil să vă simțiți conectați în continuare. Asigurați-i copilului dumneavoastră o comunitate online cu toți prietenii săi cu care să poate intra în jocuri video fără să aveți grija interacțiunii acestuia cu niște străini. Conectați-vă cu cei dragi și rămâneți activi stabilind un moment al zilei în care să faceți toți aceleași exerciții fizice sau yoga, iar mai apoi discutați despre asta (puncte bonus dacă includeți și copiii la exercițiile yoga). Doar pentru că sunteți departe fizic, nu inseamnă că trebuie să fiți deconectați din punct de vedere emoțional.
- Inovați și repetați
Deși dificile, aceste vremuri ne oferă oportunitatea de a fi creativi în legătură cu felul în care facem față cerințelor din vaste arii ale vieții noastre. Vechile obiceiuri și rutine e posibil să nu mai funcționeze astăzi, așa ca haide să încercăm ceva diferit. Explorați cum, când și unde puteți lucra – chiar și în propria locuință. Invitați-i pe cei mici să vină cu soluții creative pentru a nu se plictisi.
Cheia este nu să încercăm lucruri noi, ci să fim capabili să repetăm încercarea atunci când nu a dat rezultatele așteptate. Să nu ne agățăm de ideea unei soluții ideale pe timp de criză, ci să fim conștienți că va trebui să inovăm, să testăm și să repetăm pentru următoarele săptămâni.
Articol tradus si adaptat de: Psih. Diana Marinescu