Importanța jocului – 9 beneficii uimitoare

Importanța jocului în dezvoltarea copiilor

Mulți părinți știu intuitiv de ce jocul este important pentru copii, dar în ciuda numeroaselor beneficii, rareori asociem jocul cu învățarea.

Pentru majoritatea oamenilor, învățarea implică dobândirea unei noi abilități specifice, cum ar fi memorarea alfabetului, număratul, scrierea, etc. Credem adesea că jocul este doar pentru distracție și nu implică o învățare reală.

Totuși, conform studiilor, jocul înseamnă învățare, iar copiii învață jucându-se.

Importanța jocului în copilărie nu poate fi subestimată, deoarece jocul este esențial în creșterea copilului.

9 Avantaje ale jocului

1. Stimulează dezvoltarea timpurie a creierului

Joaca este un pilon al dezvoltarii creierului unui copil, oferindu-i experiențe de viață elementare.

Creierul bebelușilor prezintă o abundență de conexiuni între neuroni, pe care le numim sinapse. Supraproducția de sinapse permite cunoștințelor adunate în primii ani de viață să fie o bază pentru dezvoltarea cognitivă.

Un mediu îmbogățit cu jocuri și materiale de joacă oferă experiențe de viață ideale pentru a construi acea bază. Dacă aceste experiențe sunt absente, sinapsele aferente nu vor exista.

Neurologii au descoperit că joaca, folosirea jucăriilor și a diferitelor jocuri de societate, pot modifica chimia și fiziologia creierului. Jocul și utilizarea jucăriilor sunt mai benefice pentru zona creierului asociată cu o procesare cognitivă mai înaltă (cortexul cerebral) decât pentru alte părți ale creierului .

2. Îmbunătățește inteligența

Jocul timpuriu este asociat, de asemenea, cu o inteligență superioară mai târziu în viață.

Un studiu realizat de Universitatea din Arkansas arată că un copil căruia i s-au oferit des jucării va avea un IQ mai mare până la vârsta de 3 ani. Ulterior, psihologul Edward Fisher a analizat 46 de studii efectuate pe joc. El a descoperit că jocul ar putea spori dezvoltarea cognitivă, lingvistică și socială a copilului.

3. Încurajează gândirea creativă

Poate cel mai evident avantaj al jocului este sporirea creativității copiilor.

Creativitatea este strâns legată de gândirea divergentă care explorează multiple soluții pentru o problemă și generează ideile creative. Multe studii au descoperit că jocul este adesea asociat cu gândirea divergentă.

Într-unul dintre studii, pentru a testa această asociere, cercetătorii au repartizat în mod aleatoriu 52 de copii, cu vârste cuprinse între șase și șapte ani, pentru a desfășura două activități. În prima activitate, copiii au copiat un text de pe tablă. În a doua, copiii s-au jucat cu plastilină.

Mai târziu, toți copiii au fost rugați să realizeze un proiect creativ. Un juriu format din zece membri a constatat că proiectele copiilor care s-au jucat cu plastilină au fost mai creative decât cei din primul grup.

Alte studii au asociat, de asemenea, jocul fără restricții, în special jocul simulat, cu îmbunătățirea semnificativă a gândirii divergente.

Jocul fără restricții este unul nestructurat și îi încurajează pe copii să exploreze și să-și creeze propriile jocuri. De exemplu, atunci când copiii fac joc de rol, aceștia sunt nevoiți să își imagineze scenarii și apoi să le interpreteze. Libertatea acestor tipuri de joc le permite copiilor să fie creativi.

Imaginația încurajează creativitatea. Unele studii au constatat, de asemenea, că adolescenții creativi tind să aibă prieteni imaginari în copilărie.

4. Îmbunătățește abilitățile lingvistice

Legătura dintre jocul timpuriu și abilitățile de comunicare ulterioare este evidentă și în lucrările de cercetare.

Un studiu și-a propus să studieze dacă joaca ar putea facilita comunicarea. Cercetătorii au observat ce se întâmplă atunci când un bebeluș se joacă cu o jucărie. Ei au descoperit că dacă mama răspunde manevrând și numind jucăriile, bebelușul – care a fost testat trei luni mai târziu – va avea cunoștințe lingvistice îmbunătățite.

Un alt studiu, realizat de Universitatea din Georgia, a observat șaizeci și cinci de grădinițe în sălile lor de clasă pe parcursul a patru săptămâni. S-a constatat că prezența jocului, în special a jocului simulat, poate prezice o performanță ridicată în privința scrisului, cititului și al limbajului.

Jocul în care copiii se prefac este deosebit de benefic deoarece le permite celor mici să își exerseze vocabularul atunci când comunică, dar și atunci când încearcă să îi înțeleagă pe ceilalți. În timpul jocurilor sociale, copiii repetă cuvintele auzite la ceilalți și acționează în același mod pentru a ajunge la o înțelegere.

5. Promovează controlul impulsurilor și reglarea emoțiilor

Autoreglarea este o abilitate esențială pentru pregătirea școlară. Copiii care posedă această deprindere își pot aștepta rândul într-o conversație, pot rezista tentației de a lua obiecte de la alți copii, își controlează emoțiile mai puțin bune și fac față situațiilor provocatoare.

Într-un studiu din Noua Zeelandă, psihologii au examinat modul în care copiii tratau evenimentele nefavorabile în timpul jocului de rol. Aceștia au descoperit că cei care au avut mai multe jocuri simulate cu persoanele care îi îngrijesc au reușit să își controleze emoțiile mai bine pe parcursul jocului.

Reglarea emoțiilor nu este esențială doar pentru succesul academic, ci contribuie și la o viață socială reușită, atât în calitate de copil, cât și de adult.

6. Îmbunătățește abilitățile sociale și empatia

Jocul este crucial pentru dezvoltarea socială a copiilor. Jocul activ nestructurat cu alte persoane – inclusiv părinți, frați și colegi – reprezintă o oportunitate semnificativă de cultivare a abilităților sociale. În timpul jocului, actul de a se preface și de a negocia cu colegii sporește abilitățile sociale ale copiilor.

Jocul oferă copiilor oportunități de a învăța interacțiunea socială. În timp ce se joacă împreună, copiii învață să coopereze, să respecte regulile, să își dezvolte autocontrolul și, în general, să se înțeleagă cu alte persoane.

Psihologii au descoperit că multitudinea și complexitatea jocurilor de rol prezic în mod semnificativ abilitățile și popularitatea preșcolarilor, precum și caracterul pozitiv al activității sociale.

Copiii jucăuși tind să fie mai fericiți, să se adapteze mai bine, să fie mai cooperanți și mai populari printre colegii lor decât cei care se joacă mai puțin.

Copiii care se joacă mai mult sunt mai empatici, un alt element esențial care contribuie la dezvoltarea abilităților sociale. Astfel de copii reușesc să înțeleagă mai bine sentimentele și concepțiile altor persoane.

7. Îmbunătățește sănătatea fizică și mintală

Știm deja că jocul promovează reglarea emoțiilor care este vitală pentru rezistența și sănătatea mintală a unui copil.

Jocul care implică activități fizice promovează abilitățile motorii, forța și rezistența.

8. Îi învață pe copii lecții de viață

Jocul îi ajută pe copii să își dezvolte capacitatea de a rezolva diverse probleme.

Atunci când copiii se prefac că întâmpină dificultăți în timpul jocului, ei învață să facă față problemelor în felul lor. De asemenea, au oportunitatea sigură de a se pregăti pentru viitoare abilități și roluri sociale. Mai departe, acest lucru va avea un impact semnificativ în dezvoltarea gândirii abstracte.

9. Consolidarea relației cu persoanele care îi îngrijesc și colegii

Părinții care se joacă cu copiii lor formează o legătură mai puternică cu aceștia. Chiar și un joc simplu precum ,,Cucu-bau” poate deveni un moment special în care părinții se apropie de copii. Aceste interacțiuni oferă experiențe de viață pozitive care stimulează dezvoltarea creierului celor mici.

Nu în ultimul rând, momentele fericite, distractive sunt unele dintre cele mai prețioase cadouri pe care le putem oferi copiilor noștri.

Observații finale în privința jocului

Deoarece jocul este imperativ în dezvoltarea copiilor, grădinițele care pun jocul în lumina reflectoarelor în viața acestora le pot oferi un mediu de învățare mai potrivit decât cele care nu fac acest lucru. În calitate de părinți, atunci când alegem o grădiniță, este indicat să dăm atenție modului în care se desfășoară activitățile, dacă este folosită abordarea „învață prin joacă” și cât de mult este permis jocul liber.

Sursă poză: https://activeforlife.com/kids-needs-more-outdoor-play-says-expert/

Sursă articol: https://www.parentingforbrain.com/benefits-play-learning-activities-early-childhood/

Articol tradus de Maria Colibalis, studentă la Facultatea de Științe politice, Administrative și ale Comunicării și adaptat de Psih. Diana Marinescu