Cum sprijinim dezvoltarea sănătoasă a copilului în vremuri incerte

În vremea oricărei perturbări la nivel de societate, unul dintre rolurile părinților este să îi ajute pe copii să înțeleagă ce văd și ce aud într-un mod onest, precis și care reduce anxietatea sau frica. Într-adevăr, calmarea, informarea și sfătuirea copiilor și adolescenților pot fi copleșitoare, fără să producem și mai multă îngrijorare decât există deja, pentru noi și cei din jur.

Cea mai bună modalitate de a construi reziliență în față incertitudinii este să ne gândim la creșterea toleranței la stres ca la un joc îndelungat care include concentrarea pe trei stiluri care influențează foarte mult relația cu copiii:

1. Stilul nostru de viață

2. Modul în care îi răspundem copilului (sau stilul de educație pe care îl adoptăm)

3. Modul în care copilul răspunde (sau stilul său comportamental)

Luând în considerare circumstanțele actuale stresante, confruntându-ne cu modul în care viața se schimbă odată cu pandemia, este probabil ca toate aceste stiluri să fie puse la încercare în fiecare familie.

Nu există nicio îndoială că abilitatea de a răspunde copiilor va fi afectată de nivelul de stres și de anxietate. Când rutina copiilor este dată peste cap și simt că cei din jur sunt îngrijorați, vor reacționa și ei în moduri neobișnuite. Stilul tuturor de viață s-a schimbat dramatic din cauza închiderii școlilor, a anulării evenimentelor, din cauza distanțării și izolării. E posibil să resimțim anxietatea și mai accentuată deoarece anumiți membri ai familiei trebuie să muncească în linia întâi, fie că lucrează în domeniul medical sau în industria lanțurilor de aprovizionare, dar și ca urmare a posibilității ca unele persoane apropiate să se îmbolnăvească sau să aibă nevoie de fie spitalizare.

Toate aspectele menționate mai sus confirmă că atunci când stresul se intensifică, relațiile sunt afectate. Cu toate acestea, există modalități prin care putem face față noii realități, consolidând în același timp relațiile de familie.

Stilul vostru

Stilul în care vă creșteți copilul este legat de modul în care relaționați cu acesta, atât pozitiv cât și negativ. Conceptul de distanțare socială este foarte discutat zilele acestea, însă să ne gândim la recomandarea de a limita contactul ca fiind axată pe distanțarea fizică, deoarece acum, mai mult ca niciodată, ne dorim și avem nevoie să menținem legătura cu membrii familiei și prietenii – chiar dacă doar virtual.

Luați în considerare stabilirea întâlnirilor în mod regulat; astfel veți avea ceva de notat în calendar și va deveni un lucru pe care să îl așteptați cu nerăbdare. Indiferent dacă țineți legătura cu prietenii, surorile, părinții sau bunicii ca să povestiți despre lucrurile care s epetrec în viața voastră sau pentru a le mulțumi, persoanele din viața noastră vor avea nevoie de tot sprijinul din lume pentru a trece cu bine, împreună peste această situație.

Oricât de dificil ar fi, este important să vă alocați timp în fiecare zi pentru a vă întreba de ce aveți nevoie pentru a gestiona stresul. Un fel de a spune ar fi: să ne punem mai întâi noi masca de oxigen. Pe măsură ce stabiliți o rutină în familie, încercați să creați mici oportunități în fiecare zi pentru a vă satisface propriile nevoi. Dacă cititul vă ajută să vă calmați, alocați o perioadă în timpul zilei în care să lăsați orice altceva și să citiți, atât voi, cât și copiii. Puteți, de asemenea, să alegeți o carte audio pe care fiecare membru al familiei o va asculta cu plăcere.

Poate e un lucru bun să reveniți la ceea ce experții spun părinților cu nou-născuți. Dormiți când dorm copiii. Ar putea fi tentant să urmăriți știrile sau să stați pe rețelele de socializare odată ce copiii se culcă, dar acest lucru vă va încărca chiar înainte să vă odihniți.

Dacă accesul online vă permite o pauză mentală de la grijile voastre, atunci luați în considerare începerea unui curs online într-un domeniu la alegere. Multe universități oferă cursuri gratuite în acest moment. Totodată o serie de muzee oferă tururi virtuale ale colecțiilor lor.

Asigurați-vă doar că limitați timpul petrecut online pentru a vă putea odihni și voi. Când sunteți odihniți sunteți mai răbdători și veți avea cu siguranță nevoie de energie pentru a face față perioadei îndelungate de timp pe care o veți petrece cu copiii.

Stilul lor

Această criză de sănătate este înfricoșătoare pentru toată lumea – pentru unii copii mai mult decât pentru alții. Copiii care se luptă să gestioneze schimbarea sau să facă față neprevăzutului, copiii care își fac griji sau cei care sunt deosebit de sensibili sau predispuși la stări negative vor avea probabil mai multe dificultăți în gestionarea atâtor incertitudini. Modul în care să vă  sprijiniți emoțional copiii presupune să urmați indiciile lor.

Educatoarea Maria Montessori a numit această îndrumare: ,,Urmați-vă copilul”. Iar asta înseamnă să vă observați copiii în ceea ce privește manifestarea pe care o au, ce simt, stresul și anxietatea și apoi să notați ceea ce vedeți într-un mod simplu, adecvat vârstei și bazat pe fapte. Gândiți-vă să spuneți lucruri precum „Arăți trist (sau îngrijorat).” sau „Când mă îngrijorează ceva despre care nu știu foarte multe, îmi place o îmbrățișare (sau să-mi iau mintea de la griji citind o carte, făcând mișcare sau jucând un joc).” sau „Ce aș putea face pentru tine acum pentru a te simți puțin mai bine?”

Construirea rezistenței emoționale pentru a face față provocărilor implică înțelegerea sentimentelor copiilor tăi, recunoașterea propriilor tale trăiri și comunicarea deschisă a modului în care sentimentele vin și pleacă. De asemenea, necesită o înclinare spre ce au nevoie copiii din punct de vedere intelectual, ceea ce înseamnă că ajută mult să le reamintiți în mod constant că toate întrebările sunt binevenite.

Este în regulă să recunoașteți că este posibil să nu aveți întotdeauna toate răspunsurile; totuși, este important să fiți sincer, în timp ce îi ajutați pe copii să transforme gândurile de îngrijorare și sentimentele de anxietate în acțiuni pozitive. Copiii, ca și adulții, se descurcă cel mai bine atunci când practică recunoștința și compasiunea, când știu cum să-și dezlănțuie creativitatea pentru a transforma aspectele unei crize în oportunități de a face bine. Luați în considerare să cereți ajutorul copilului pentru a construi rutine în viața de zi cu zi sau pentru a face lucruri frumoase pentru vecini – desigur, de la distanță.

Stilul tău de viață

Deși poate fi o provocare să oferiți o rutină consistentă când se apropie ora de culcare, a mesei și a timpului petrecut pe telefon – și acesta este cu siguranță momentul în care să faceți câteva excepții și să vă distrați puțin – respectarea clară a așteptărilor ajută copiii să vadă ca aveți totul sub control, chiar și atunci când simțiți că nu e așa! Desigur, programele zilnice nu trebuie să semene cu viața obișnuită, dar unele rutine obișnuite, adecvate vârstei, bine definite, clare, care nu pot fi negociate, vă vor ajuta copiii să aibă un comportament adecvat și să se simtă în siguranță.

Este important să ne amintim că copiii se vor uita mereu la noi pentru a învăța cum să răspundă evenimentelor stresante ale vieții. Oricât de dificilă ar fi această perioadă – și oricât de incerte ar fi lucrurile – avem oportunitatea de a ne învăța copiii moduri pozitive de a-și menține sănătatea fizică și emoțională, să oferim modalități specifice de a vorbi despre frici și sentimente, precum și strategii pentru a face față stresului, care vor dura toată viața.

Sursă articol: https://www.psychologytoday.com/us/blog/field-guide-families/202003/parenting-in-uncertain-times

Articol tradus de Maria Colibalis, studentă la Facultatea de Științe politice, Administrative și ale Comunicării și adaptat de Psih. Diana Marinescu