Cum îi învățăm pe copii despre respect

Copiii sunt precum oglinzile; ei reflectă orice spunem sau facem. Astăzi se cunoaște faptul că 95% din tot ce învață copiii, învață prin model și doar 5% prin intermediul instrucțiunilor directe. Orice cuvânt și orice experiență sunt bine imprimate în subconștientul nostru, iar atunci când un adult vorbește, el va fi model pentru toți copiii care îl înconjoară. Limbajul pe care cei mici îl aud în copilărie este limbajul pe care îl vor vorbi, la rândul lor.

Facem adesea eroarea de a crede că dacă copiii sunt mai mici și au mai puțină informație și experiență decât adulții, atunci nu vor avea aceleași sentimente precum ei. În realitate, nu este chiar așa. Un comportament care va rușina, umili sau răni un adult va avea același impact și asupra copilului. Iar atunci când oamenii se simt răniți, au tendința de a se închide în interiorul lor, de a se bloca. Mai departe, blocajul duce la dificultăți de învățare. Mintea nu mai poate învăța, însă poate înregistra ceea ce se întâmplă. Astfel, atunci când cei mari încearcă să-i învețe pe copii prin critică, ridiculizare, ordine, strigăt, amenințat sau alte astfel de comportamente, gândirea acestora se va bloca, astfel că ei nu vor mai avea capacitatea de a înțelege ceea ce adulții încearcă să îi învețe, ci doar vor înregistra modelul de comportament.

O critică pe care începem să o auzim din ce în ce mai des în zilele noastre este ,,Copiii nu au pic de respect! Nu tratează pe nimeni și nimic cu respect.” În mod ironic, se întâmplă adesea ca adulții să încerce să-i învețe pe cei mici să fie respectuoși prin metode care denotă opusul. Copiii învață respectul, dar și lipsa de respect din modul în care îi tratăm pe ei și pe ceilalți. Ai pățit și tu să spui cuvinte care nu-ți aparțin, dar pe care le auzeai des de la părinți, în copilărie? Cele mai multe răspunsuri nerespectuoase devin atât de automate, încât se întâmplă să le spunem fără ca nici măcar să ne dăm seama inițial. 

Să învățăm cum să îi tratăm pe copii cu respect este o schimbare în profunzime, care poate veni cu o nouă conștientizare a modului în care privim copiii, dar și conceptul de respect. Copiii se nasc cu demnitate umană. A trata pe cineva cu respect înseamnă a-i recunoaște și a-i prezerva această demnitate.

Să tratăm un copil în mod nerespectuos este ca și cum am folosi pedeapsa fizică – funcționează atât timp cât suntem mai mari decât ei. Chiar dacă trăiește sau nu sub același acoperiș cu noi, copilul trăiește în aceeași lume cu noi, iar comportamentul său poate să aibă și are impact asupra vieților noastre. Modul în care îi tratăm pe copii este modul în care ei vor trata lumea. Să ne amintim că nu există niciun mesaj pe care vrem să îl transmitem și care să nu poată fi transmis într-un limbaj respectuos, chiar blând când este cazul.

Dacă te întrebi dacă ceva ce ai spus dă dovadă de lipsă de respect pentru copilul tău, întreabă-te ,,Oare aș spune aceste cuvinte și aș folosi același ton și cu unul dintre prietenii mei?”. Dacă răspunsul este ,,nu”, atunci probabil că respectul a lipsit. 

Atunci când modelăm respectul, modelăm și felul în care ne cerem iertare. Dacă suntem sinceri atunci când îi învățăm pe copii respectul, atunci vom expune, recunoaște și lucra pentru a elimina toate modurile în care modelăm lipsa de respect. Ne putem antrena către a ne opri, a filtra ceea ce vrem să comunicăm, și apoi a vorbi, amintindu-ne că orice spunem este înregistrat și imitat! Putem opri acele înregistrări vechi și să le înlocuim voluntar cu un model de comportament pe care îl așteptăm și pe care îl acceptăm din partea copilului. 

Atunci când le oferim copiilor același respect pe care îl așteptăm, ei vor învăța cu adevărat ce înseamnă. Modul în care îi tratăm pe copii este modul prin care ei învață să se trateze pe sine, dar și pe ceilalți.

Sursă articol: https://www.naturalchild.org/articles/pam_leo/respect.html

Articol tradus de Maria Colibalis, studentă la Facultatea de Științe politice, Administrative și ale Comunicării și adaptat de Psih. Diana Marinescu