Perioada prin care trecem ne-a adus schimbări profunde în viața lor de zi cu zi. Granița odată clară dintre angajat și părinte s-a estompat pentru cei care lucrează de acasă, având în același timp copii în grijă.
Între timp, părinții care au lucrat de la birou s-au grăbit să găsească bone copiilor, fiindu-le dificil să împlinească atât nevoile familiei, cât și ale angajatorilor lor.
Să jonglezi cu întâlnirile de lucru, deadline-uri și nevoile copiilor este, fără îndoială, o provocare.
Din fericire, există modalități de gestionare a timpului, care permit o trecere mai lină de la rolul de angajat la cel de părinte.
Creați un program
Indiferent dacă copiii voștri sunt mai mici sau de vârstă școlară, este important să respectați programul lor pe tot parcursul zilei.
Copiii mai mari care învață de la distanță sunt, în general, capabili să se conecteze la orele de curs virtuale și să îndeplinească sarcinile fără ajutorul vostru, dar copiii mai mici necesită adesea mai multă atenție.
Planifică în fiecare dimineață câteva minute în care să-i urezi succes în acea zi, încurajându-l în același timp să urmeze cerințele de la școală și în perioadele în care nu ești disponibil.
Stabilirea unei rutine de zi cu zi va evidenția momentele în care ești liber să îl ajuți pe cel mic și momentele în care va trebui să se concentreze asupra sarcinilor pe cont propriu.
Rutinele și previzibilul îi ajută pe copii să simtă că au control asupra mediului lor.
Dacă aveți copii mai mici, faceți tot posibilul pentru a vă planifica programul de lucru în jurul rutinei lor zilnice. De exemplu, trezitul devreme poate părea provocator, însă înseamnă totodată că poți elimina câteva sarcini de pe lista ta înainte de a te cufunda în rolul de părinte.
Poți lua o pauză atunci când copilul se trezește și să reiei sarcinile legate de muncă în timpul somnului său de prânz.
Setați limite
Stabilirea limitelor este imperativă atunci când lucrăm de acasă, și nu numai. Așadar, urmărește stabilirea limitelor atât cu angajatorul, cât și cu copiii tăi.
Dacă copiii cer neîncetat gustări în timp ce încerci să lucrezi sau dacă email-urile de la lucru apar chiar și după program, este timpul pentru câteva reguli.
Este bine să le spunem copiilor mai mari să ceară ajutor doar atunci când este o urgență, iar când vine vorba de cei mici, îi putem invita să ducă singuri la îndeplinire sarcinile mai ușoare pentru ei.
La fel, informarea șefului că suntem disponibili numai în timpul programului de lucru atenuează sentimentul că trebuie să răspundem cerințelor de lucru până seara.
Este firesc să te simți copleșit atunci când încerc să îndeplinești simultan două roluri. Ore dedicate pentru copil și pentru angajator îi va împiedica să simtă că concurează pentru atenția voastră pe tot parcursul zilei.
Luați pauze
Vă amintiți de ora prânzului pe care obișnuiați să o luați la muncă și pauzele pe care le luau copiii voștri la școală? Aceste pauze programate au oferit perioade de repaus atât de necesare într-o zi plină și ar trebui implementate și acasă.
Nu te simți vinovat dacă te-ai deconectat pentru a prepara masa de prânz și a te pune la curent cu ce fac copiii sau dacă ai ieșit la o plimbare pentru a lua o gură de aer proaspăt. A petrece prea mult timp în casă sau în fața unui ecran poate avea un impact negativ asupra stării de spirit, așa că ia pauze pentru a te repoziționa și a prioritiza sarcinile întregii zile.
Acest timp îți va oferi, de asemenea, posibilitatea de a te reconecta cu copilul. Ia-ți timp pentru a răspunde oricăror preocupări pe care le poate avea sau pur și simplu pentru a vă bucura de compania celuilalt. Această mică pauză îi va ajuta pe toți să revină la ziua lor, simțindu-se revitalizați.
Setați așteptări realiste
Există o linie care fluctuează privind modul în care învățați să lucrați de acasă cu copiii lângă voi, iar unele zile vor merge mai bine decât altele. Dacă ai o zi plină de greșeli legate de muncă sau crize de furie din partea copiilor, amintește-ți că nu ești singur.
Poate că ai un termen limită important care se apropie, ceea ce înseamnă că trebuie să concentrezi mai multă atenție asupra lucrului decât asupra temelor pe care le are copilul sau din contră, cel mic poate avea un proiect care necesită ajutorul tău, determinându-te să rămâi în urmă cu răspunsul la mail-uri. Încearcă să îți amintești că ești o singură persoană și că anumite sarcini ar putea fi lăsate deoparte uneori.
Din fericire, majoritatea companiilor sunt conștiente de aceste dificultăți pe care angajații cu copii le întâmpină. A căuta perfecțiunea în vremuri dificile înseamnă inevitabil eșec, așa că încearcă să înveți din zilele dificile, mai degrabă decât a te focusa asupra greșelilor care au loc.
Munca rămâne la muncă
Poate fi mai dificil să te detașezi de stresul de la locul de muncă la sfârșitul zilei dacă biroul și casa au devenit același loc. Chiar dacă un birou virtual face mai tentant gândul de a intra pe calculator pentru a răspunde rapid la un email după program, este important să reziști acestui impuls dacă este o chestiune care poate aștepta până dimineață.
Folosește serile pentru a petrece timp de calitate cu familia, indiferent dacă asta înseamnă să luați cina împreună sau să vă jucați ceva. Să vă faceți timp pentru a fi prezenți unul cu celălalt vă va ajuta atât pe voi, cât și pe cei mici să vă descărcați, lucru care permite să încheiați fiecare zi într-o notă pozitivă.
Amintește-ți că lucrezi de acasă și nu locuiești la serviciu. La sfârșitul zilei de lucru, închide spațiul de lucru virtual și îmbrățișează timpul cu familia.
Pandemia învață părinții să jongleze cu munca și responsabilitățile legate de copii cu o intensitate mai mare decât oricând. Lista aparent nesfârșită de sarcini poate fi destul de copleșitoare, lăsând mulți părinți să se confrunte cu sentimente de inadecvare și vinovăție. Acest lucru este complet normal. Cu toate acestea, dacă simți că sănătatea mintală a fost profund afectată de stres, nu trebuie să treci prin asta singur. Încearcă să vorbești cu alți părinți care se află în aceeași situație sau cu profesioniști care te pot ajuta să faci față acestor sentimente.
Sursă articol
Articol tradus de Maria Colibalis, studentă la Facultatea de Științe politice, Administrative și ale Comunicării și adaptat de Psih. Diana Marinescu