Gary Chapman a scos în evidență pentru prima oară în 1922, în cartea ,,The Five Love Languages: How to Express Heartfelt Commitment to Your Mate” cele 5 limbaje ale iubirii despre care se spune că sunt cheia către o conectare profundă cu cel de lângă noi. De-a lungul timpului, aceste 5 limbaje au fost extinse și către restul relațiilor din viața noastră – cu membrii familiei, prietenii și copiii.
Reușind să determini limbajul celui mic prin care el cere și primește iubire este un pas important către susținerea sa emoțională, precum și către consolidarea unei relații care să-i ofere siguranță.
Ce sunt cele 5 limbaje ale iubirii?
Din cele 5, fiecare dintre noi are un limbaj primar al iubirii, cu care rezonează la un nivel mai profund decât cu celelalte. Determinând limbajul iubirii celor apropiați ne ajută să ne exprimăm iubirea în moduri care ne conectează cu adevărat cu ei.
Cuvinte de afirmare
În acest limbaj al iubirii persoana apreciază complimentele verbale, de la ,,Te iubesc.” și ,,Te apreciez.” și până la ,,Îți mulțumesc că ți-ai făcut tema.” sau ,,Ai făcut o treabă bună la strâns jucăriile!” Notițele din cutia pentru prânz sau încurajările din timpul competițiilor funcționează la fel de bine.
Copilul care comunică prin acest limbaj:
⭐Caută reasigurare că este iubit.
⭐Caută să fie complimentat pentru ceea ce este.
Cadouri
Un cadou bine gândit și cu semnificație îl va face pe cel ce comunică prin acest limbaj să se simtă apreciat și iubit. De la o carte de colorat pentru vacanța pe care ați plănuit-o și până la un joc video nou, copilul se va bucura nespus.
Copilul care comunică prin acest limbaj:
⭐Se bucură mai degrabă de o recompensă decât de o îmbrățișare.
⭐Se bucură să fie recunoscut și văzut prin cadouri, mai degrabă decât prin atenția acordată de adult.
Mici servicii
Acest limbaj se exprimă prin mici gesturi și acțiuni pe care știi că celălalt le apreciază, precum prepararea prânzului sau ajutor pentru împăturirea hainelor. Poate fi mai dificil să identificăm acest limbaj la copii, având în vedere că părinții deja fac astfel de acțiuni altruiste pentru cei mici.
Copilul care comunică prin acest limbaj:
⭐Cere ajutorul pentru a învăța o nouă abilitate.
⭐Te invită să-i fii ghid în realizarea proiectelor pentru școală.
Timp de calitate
Copilul care comunică prin acest limbaj își dorește cel mai probabil să fie în centrul universului tău, având nevoie de toată atenția ta, fără distrageri din partea telefonului sau a televizorului. Acest timp special împreună este reconfortant pentru el și îi demonstrează că îi ești alături în ciuda ritmului alert de zi cu zi.
Copilul care comunică prin acest limbaj:
⭐Cere să-i citești mai multe povești înainte de culcare.
⭐Își dorește atenția ta.
Atingeri fizice
S-a dovedit că atingerile fizice sunt calmante pentru sistemul nervos, iar cei ce prioritizează acest limbaj au nevoie să simtă iubirea prin atingeri sau masaje blânde pe spate, îmbrățișări sau activități fizice împreună. Acest limbaj îl ajută pe celălalt să se simtă mai conectat în relație.
Copilul care comunică prin acest limbaj:
⭐Cere adesea îmbrățișări și săruturi.
⭐Atunci când este trist, și-ar dori mai degrabă să fie ținut în brațe decât să vorbească despre problemă.
Pentru a înțelege limbajul preferat de copilul tău, te invităm să urmărești cu atenție:
⭐Modul în care copilul alege să își exprime iubirea pentru tine și ceilalți.
⭐Lucrurile pe care copilul le cere cel mai frecvent.
Deși fiecare dintre noi are un limbaj specific al iubirii, să o arătăm în toate formele este cu adevărat benefic, încă din copilăria timpurie!
Sursă articol
Articol tradus de Maria Colibalis, studentă la Facultatea de Științe politice, Administrative și ale Comunicării și adaptat de Psih. Diana Marinescu