Întrebări despre sau pentru Tzitzi-Poc?

Îi găsești la adresa de e-mail [email protected] , la numarul de telefon 0735 536 805 sau pe canalele de social media.

 

Ce să îi învățăm pe copii despre igiena personală

Este important pentru copii să cunoască bazele unei igiene personale corecte, pentru a se păstra curați și sănătoși. Astfel, putem urmări 4 conduite sănătoase fundamentale pentru o viață mai sănătoasă.

Spălatul mâinilor

         Este cea mai importantă conduită de igienă personală, având în vedere multitudinea de obiecte pe care atât adulții, cât și copiii, le ating zi de zi. Este o măsură de protecție împotriva germenilor și a împrăștierii acestora, dar și o metodă de prevenție a bolilor.

         Nu este de ajuns să știm că trebuie să ne spălăm pe mâini, ci este necesar să știm și cum să o facem corect. Astfel, să fim siguri că îi reamintim copilului să își păstreze mâinile sub robinetul de apă pentru aproximativ 20 secunde, atât cât durează să spună o poezie sau să cânte o scurtă melodie. Totodată, să nu uităm de dosul mâinilor, dar și de unghii, care trebuie și ele spălate cu atenție.

Strănutul și tusea

         Pentru că este cunoscut faptul că microbii călătoresc pe distanțe lungi, prin aer, poate că ar trebui să știți că aproximativ 100.000 de germeni sunt eliminați prin strănut și pot călători cu o viteza de până la 161 km/h. Copilul va învăța că în momentul în care strănută sau tușește este necesar să își acopere gura și nasul cu o batistă sau să se ajute de curbura brațului, de la nivelul cotului. În plus, îi poți arăta celui mic imagini cu bacterii sau puteți să vă imaginați împreună cum arată o bacterie. Exercițiile de imaginație și vizualizare îl ajută pe cel mic să înțeleagă mai bine informația și să o fixeze.

Ochi, gură, nas

         Pentru că germenii sunt ușor transmiși prin membranele mucoase ale ochilor, gurii și nasului, le vom reaminti copiilor să nu își atingă ochii sau nasul și, in general, chipul, atunci când nu au mâinile curate.

Igiena dentară

         La vârsta de școlar, copilul deja are abilitățile motorii necesare pentru a reuși să facă o treabă bună atunci când se spală pe dinți. Bineînțeles că vor fi sprijiniți până învață să atingă toate zonele importante, precum măselele, interiorul gurii, limba, obrajii. Timpul petrecut spalându-ne pe dinți poate fi uneori plictisitor, așa că părinții se pot folosi de o clepsidră cu nisip colorat care să anime acest proces pentru copii.

Timpul pentru baie!

         Mulți părinți sunt de părere că băile de seară sunt cele mai bune modalități de relaxare pentru copii, înainte de culcare. Mulți copii reușesc să facă o treabă foarte bună la a se spăla încă de la vârsta de 6 ani, având totuși încă nevoie de indicații când vine vorba despre clătire. Îi vom învăța, totodată, pe copii, că dușul ne ajută să economisim apă și să facem bine mediului înconjurător. De maximă importanță este să fim atenți să nu alunecăm când părăsim dușul și pentru asta ne putem folosi de o mochetă care să împiedice accidentele.

Articol tradus si adaptat de: Psih. Diana Marinescu

Sursa: https://www.verywellfamily.com/teaching-your-child-good-personal-hygiene-620527

Leave a comment: