Credem în puterea educațională a teatrului.

De la începutul civilizației, teatrul ne-a ajutat să ne descoperim și să ne înțelegem, pe noi înșine și relația pe care o avem cu lumea înconjurătoare, cu ceilalți. Teatrul este o explorare a emoției, a comportamentului și a acțiunii umane.

Nu există nici o îndoială că teatrul este o experiență magică și memorabilă și, potrivit experților, poate oferi copiilor o serie de beneficii de dezvoltare, inclusiv îmbunătățirea inteligenței emoționale și oportunități de a aborda subiecte delicate.

Conform spuselor Dnei Dr. Natasha Kirkham, psiholog la Universitatea din Londra și cercetător la Centrul pentru Dezvoltare Cognitivă de la Birkbeck, vizionarea spectacolelor de teatru live poate ajuta copiii să înțeleagă emoțiile. Iată o privire mai atentă asupra modului în care participarea la spectacolele de  teatru poate fi minunată pentru copii:

  1. Ajută la îmbunătățirea inteligenței emoționale

Spectacolele de teatru aduc la viață întâmplări pe care cei mici le întâlnesc în viața de zi cu zi sau pe care urmează să le întâlnească. Subiecte cum ar fi dragostea și prietenia, furia, tristețea, supărarea, apar în producțiile de teatru. Și martori la astfel de subiecte, dar într-un mediu distractiv și sigur, cum este teatrul, copiii pot accesa emoții nefamiliare, chiar mai eficient decât atunci când citesc povestiri.

Un studiu efectuat de Universitatea din Arkansas a constatat că atunci când elevii de grădiniță si școală primară urmăresc piese de teatru, capătă o mai bună cunoaștere a emoțiilor, o mai mare toleranță și o capacitate îmbunătățită de a empatiza cu ceilalți. Cercetătorii, conduși de Jay Greene, Profesor Doctor în Reforma Învățământului, au concluzionat: “Vizionarea pieselor de teatru este o modalitate eficientă de a preda conținut academic. Totodată, teatrul ajută copiii să ințeleagă ce se întâmplă în jurul lor prin expunerea la o lume mai largă și mai diversă. Teatrul îmbunătățește capacitatea copiilor de a recunoaște ce gândesc sau simt ceilalți oameni. Acestea sunt beneficii semnificative.”

 

  1. Teatrul contribuie la îmbunătățirea relațiilor sociale

Cercetările efectuate de University College London arată că cei care participă împreună la spectacole de teatru își vor sincroniza bătăile inimii, ceea ce se dovedește a promova afilierea (strânsă legătură) și legătura socială. Kirkham explică: “Când oamenii se comportă în mod similar, ei se percep reciproc ca fiind mai asemănători, ceea ce, la rândul lor, creează un sentiment de legătură sau atașament. Mersul la teatru cu familia sau prietenii oferă, prin urmare, potențialul de îmbunătățire a relațiilor, în plus față de beneficiile deja cunoscute ale petrecerii timpului ca o familie “.

Acest lucru are implicații clare asupra dezvoltării copilului, având în vedere că perioada copilăriei este un moment vital pentru formarea grupurilor sociale și a legăturilor. Psihologii din domeniul dezvoltării știu de ani de zile că rolul este o parte fundamentală a dezvoltării, permițând copiilor să experimenteze diferite personalități, să construiască relații sociale complexe și să reflecteze asupra emoțiilor.

 

  1. Teatru crează cadrul potrivit pentru conversații în jurul unor subiecte dificile, dar importante

Studiile au demonstrat că vizionarea spectacolelor de teatru poate avea un impact de durată, deoarece copiii au vorbit adesea despre ceea ce au văzut luni, uneori chiar ani, după aceea. Kirkham spune că acest lucru arată impactul pe care o punere în scenă o poate avea asupra copilului și cum – prin expunerea lui la situații și întâmplări – teatrul poate ajuta la deschiderea discuțiilor despre subiecte care pot părea dificil de abordat.