De-a lungul anilor am lucrat și am intervievat părinți de toate vârstele, inclusiv bunici, în legătură cu tehnicile lor de “a fi parinte”. Toți au avut un lucru în comun-să fii părinte este cel mai greu job pe care l-au avut vreodată, dar cel mai satisfăcător. Multe informații strânse vor apărea în cartea “Living and Loving Better with Time Perspective Therapy: Healing from the Past, Embracing the Present, Creating an Ideal Future”, Mcfarland, Octombrie 2017.

Vara e în desfășurare și mulți copii sunt în vacanță, așa că vom împărtăși câteva trucuri dar și sfaturi pentru părinți.

Cine e de fapt făcut să fie părinte?

Derek Siver este colegul lui Phil în TED Talks. Este autor, antreprenor, a publicat cărți, are un blog și este fondator al CD Baby. Într-un articol recent, Derek a menționat că stă 30 de ore pe săptămâna cu copilul lui și asta l-a făcut să realizeze că nu îl educă numai pe cel mic, dar se educă și pe el însuși.

Derek consideră că ce îl face fericit pe cel mic cât sunt împreună reprezintă cel mai important lucru din acel moment, așa că îl încurajează să trăiască acele momente cât mai intens. De exemplu, merg la plajă, în pădure, în parc și inventează diverse jocuri pentru ore întregi până când cel mic își pierde interesul. Dacă mintea îi fuge în altă parte, încearcă să se readucă singur la prezent.

Când este cu copilul lui, Derek își închide telefonul și calculatorul și se străduiește să intre în lumea acestuia și să o privească tot cu ochii unui copil de 5 ani. ”Daca se supară uneori, încerc să îmi aduc aminte cum am fost eu la vârsta lui, când mi se părea că totul e de o importanță majoră, și să îi vorbesc de la același nivel. Când inventează povești, intru direct în lumea inventată de el. Dacă hotărâm că suntem pisici în Paris, ei bine, ne comportăm ca atare. Ne urmărește cineva? Alergăm amândoi.”

Derek încearcă să îi ofere copilului o gamă cât mai largă de activități. Totodată, îi pune celui mic muzică din timpuri și culturi diferite (muzică clasică, jazz, operă, etc). Vizitează librării în fiecare săptămână și seara citesc împreună o oră. Totodată, vizionează filme potrivite pentru vârsta acestuia.

Făcând aceste lucruri, Derek își îmbunătățește viața cu varietate, reușește să mediteze mai ușor și învață cum să își centreze atenția pe ce trebuie, atunci când e nevoie.

Iubire,Iubire,Iubire

Hai să ne întoarcem la părinții noștri. Majoritatea au spus că au rămas uimiți de sentimentele de dragoste pe care le-au avut față de copii. Un tătic a zis că nu credea că va putea să mai iubească pe cineva așa cum o iubește pe soția lui. O mămică gândea că probabil nu își va iubi al doilea copil la fel de mult ca pe primul, dar sentimentele au fost la fel de puternice, la fel cum au fost și pentru al treilea. Acești părinți au oferit iubire necondiționată, afecțiune nelimitată și au fost acaparați de o dorință profundă de a proteja și de a ocroti.

Înconjurați de această iubire, putem să ne creștem copiii într-un mod sănătos, în care vor fi capabili să facă față provocărilor care le vor apărea pe drum.

 Importanța limitelor

Deși la început tind să le nege, copiii au nevoie de limite și reguli. Se simt mult mai comfortabili când știu ce se așteaptă de la ei. Privesc în direcția părinților și așteaptă stabilitate din partea lor. Poți să fii calm și amabil,dar în același timp  și autoritar când se pune problema. Inspiră adânc și rămâi liniștit și pe cât de consistent posibil în ceea ce privește rutina și programul. Copiii noștri au nevoie de dragoste, de un sentiment de bunăstare dar și de un set de valori bine definit.

 Oportunități        

Este posibil ca părinții din ziua de azi să nu fi avut cele mai bune exemple când au crescut. Poate că ai lor au fost persoane care i-au lăsat să se descurce singuri mereu și nu au avut timp sau nu au știut cum să se apropie mai mult de aceștia. Acum vor să crească odată cu copiii lor și oportunități pentru asta există în nenumărate locuri. Poți începe prin a vorbi cu cineva, un prieten în care ai încredere sau o rudă. Ca părinți, vrem ca ai noștri copii să ducă o viață mult mai bună decât am avut noi, iar oricât de grele ar părea anumite situații, mereu se găsesc metode prin care le putem duce la capăt. Poate că ești unicul părinte și e mai greu să faci asta, dar continuă să ai încredere că se poate. Apelează la cei din jur iar atunci când ai ocazia, oferă și tu.

În orice fază a vieții ne aflăm, nu e niciodată prea târziu să ne lărgim orizonturile. Dacă simți că trecutul negativ te ține pe loc din a deveni părintele care vrei să fii, caută în inimă ta iertarea față de părinții care te-au crescut pe ține. Te vei simți eliberat și vei vedea cu alți ochi cât de provocator este acest job. Și dacă nu poți face asta, mergi oricum înainte. Fii recunoscător pentru bunătatea din jurul tău, speră în mai bine și privește cu optimism viitorul. Suntem motivați atât de ce vedem în viitorul nostru cât și de visele copiilor noștri. Avem doar o viață și trebuie să ne bucurăm de ea la maxim.

Sursa: https://www.psychologytoday.com/blog/the-time-cure/201707/the-joys-parenting